A Déri Miksa utca a Csarnoknegyed főutcája, mely a Nagykörútra néző Rákóczi tér sarkát köti össze a Nagyfuvaros utcával. Az utca körút felöli első szakasza maga a Rákóczi tér csarnok oldalsó homlokzata, majd a Fecske utcánál egy játszótér és az Auróra utcánál a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ tágasabb zöld udvarával torkollik a Nagyfuvaros utcába. 

Fotó: Kobrizsa Ádám
Utcakép a Nagykörút felé a középső szakaszról

 

2013. decemberében adták át a Ho-ho-ho Horgász játszóteret egy kihasználatlan üres telek átalakításaként. 

Fotó: Kobrizsa Ádám

Fotó: Kobrizsa Ádám 2020
Ho-ho-ho Horgász játszótér

2018-ban a Csarnoknegyed rehabilitációs terveinek egyik első állomása, hogy a Déri utca a Főváros Tér-Köz pályázatából megújul. Részletek 

Várostörténet

A Déri Miksa utca az elmúlt 240 év alatt szakaszosan alakult ki, ez látszódik a vonalvezetésén is. A XVIII. század végén a Rákóczi tér és a Vásárcsarnok helyén aprótelkes parasztházak álltak, a mai tér déli oldalán azonban már akkor is utca futott. A keresztutcák mentén szintén kis telkeken oldalhatáros beépítéssel álltak az épületek. A mai Német utca és Tolnai Lajos utcák közötti terület még egy tömb volt a József utcától északra, Harruker báró birtokaként. Az 1820-as évek elején már azonban a mai Víg utca is elkezdett beépülni. Az 1838-as nagy pesti árvíz a környék épületeinek többségét elpusztította. Az újjáépítés során a keresztutcák mentén épültek meg az új házak, azonban az 1850-es években a mai Rákóczi tér már szabadon maradt és nem épült be. A Déri Miksa utca első szakasza az 1860-as évek végén nyílt meg a Víg utca és a Tolnai utca között, már akkor is „Déry" utca elnevezéssel. A József körút 1876. évi átadásával és az 1894-ben megépült Vásárcsarnokkal és körülötte az utcák megnyitásával a mai Déri Miksa utca nyugati vége a XIX. század végére kialakult. 1912-ben már állt a Déri Miksa utca 15. sz. alatti bérház, azonban a Tolnai Lajos utca felé még nem lehetett továbbmenni az ott álló kisebb házak miatt, viszont az Auróra és a Nagy Fuvaros utcák közötti szakasz már átjárható volt. A Déri Miksa utca mai vonalvezetése csak 1945-re alakult ki.

Források:
Déri Miksa utca a Csarnok negyed főutcája, azaz a „DériM Projekt" a Tér_Köz 2018 „A" program keretében