A ház története

Klauschek Ignác és neje Bill Fanni az 1850-es évek elején vásárolták meg a telek tulajdonjogát. 1898-ra az akkor még József utca 29. 58.500 forintért cserélt gazdát. Az új tulajdonos Reusz Henrik és neje lett. 

A  nagybirtokos Reusz közgazdaság terén szerzett érdemei elismerésével magyar nemességet nyert, majd felvette a Ráthonyi nevet. Bérpalotájának kapuján még épségben látszik erről árulkodó címere is: a koronán könyöklő kar, három búzakalászt tart.

Az épület sorsa 1916-tól a Királyi Magyar Tudományegyetemi Alap kezelésébe került, majd 1917-től a Collegium Marianum Intézeteként működött, melyet a tanulmányaik miatt fővárosba került lányok számára alapítottak. Az Isteni Megváltó Leányai Rend igazgatója dr. Mészáros József érseki helynök volt. Az úrinőket is számláló 110 egyetemi hallgató mellett 30 árva lány is lakott az intézetben, mely a II. világháború idején 150 üldözöttnek is menedéket adott. Az 50-es évektől, az államosítás után a Pázmány Péter Tudományegyetem fiúkollégiuma lett. 1956 óta lakóházként működik.

Az épületet 2018-ban újították fel.

A ház története a lasdbudapestet.blogspot.com oldalon (2013)