A Bródy Sándor és a Puskin utca sarkán álló palota láttán az az érzésünk támad, mintha az épületet egy mesebeli kastély részleteiből raktál volna össze. Gótikus boltívű ablakfülkék, napóra, egy nehezen böngészhető (és a neveknek csak a helyét tartalmazó) családfa, sőt még egy titokzatos szobor is díszíti a házat. A kanyargó indákkal díszített vasrácsos kapun belépve
ugyanez a hangulat ragadja magával az embert. A kőcsipkés korláttal szegélyezett lépcsősorok zömök, faragott ajtókhoz vezetnek, mindenütt csúcsíveket, keresztboltozatos mennyezetet láthatunk, a szűk udvarra pedig vaskos kőoszlopok között, loggiáról nyílik kilátás. Minden részlet valamilyen érdekes történetet sejtet, az egész palota azt sugallja, hogy itt egy korántsem hétköznapi família lakott.


A Gschwindt-család
A bejárattól balra található mellszobor Gschwindt Ernő emlékét őrzi, ő a vállalkozó Gschwindtek harmadik generációjának tagja. A család előkelőségét és - nem mellesleg - vagyonát, az ő nagyapja, Mihály alapozta meg. Gschwindt Mihály 1817-ben Győrben született. 1846-ban már Pesten nyitott boltot, ekkor még dohánykereskedéssel foglalkozott. Az 1850-es években vásárolta meg az Üllői út és a József körút sarkán álló Günther-féle élesztő- és szeszgyárat, amit nemsokára likőr- és rumgyártással is kiegészített.   A gyár egyre sikeresebb lett, ami tulajdonosának nemcsak pénzügyi hasznot, de társadalmi elismerést is hozott. Mihály 1872-ben nemesi címet nyert, az ehhez járó címerrel és előnévvel együtt. A család ezentúl a Győri Gschwindt címet viselte, címerüket az iparra utaló fogaskerék és a szorgalmat jelképező méhecskék díszítették.


Mihályt fia, György követte a vállalkozás élén. Ő volt ennek a háznak az építtetője is, a tervezéssel P. Tóth Sándort bízta meg. György amellett, hogy édesapjához hasonlóan tehetséges vállalkozó volt, számos egyéb területen is otthonosan mozgott. Érdekelték őt a kor technikai újdonságai: benevezett az 1913-ban rendezett az adria-tátrai automobil-túraútra, s a
nyolc napig tartó versenyen elsőként ért célba. Igazi rajongója volt a komolyzenének, olyannyira, hogy saját műkedvelő zenekarával többször is fellépett különféle rendezvényeken, de otthonában is gyakran szervezett koncerteket. Az épület tervezésekor külön gondot fordított arra, hogy megfelelő helyet biztosítson a zenészek számára, az alagsorban alakíttatott ki számukra koncerttermet. Így a Gschwindt-palota járda szinten található ablakai a szokásostól eltérően nem fáskamrákra nyílnak, hanem az egykori zenetermet rejtik. Ernő szobra szintén György kérésére került a homlokzatra.

Forrás: Bálint Angelika CaPE házkutatás 2019 EUB III.