Az Aranysas-udvar Fodor Gyula egyik legismertebb épülete. Az óriási, középen hatalmas udvarral rendelkező, egykori bérpalotának két bejárata van, egy az Üllői út 14. és a másik a Baross utca 11. szám alatt nyílik. Mindkét oldalon grandiózus kapukon át léphetünk be, amelyekről sasmadár és oroszlánok figyelnek minket. 

A jól hangzó név ebben az esetben adta magát, mert a lakcímjegyzék szerint az 1880-as évektől itt működött az Aranysas (Goldener adler) szálló, Gyenes Gábor tulajdonában, amely Napóleon császári madaráról kapta a nevét.

Friedler Károly 1905-ben csereszerződés útján jutott az épület birtokába, és ugyanabban az évben megbízta Fodort a négyemeletes bérpalota terveinek elkészítésével. Fodor Gyula “műépítő” terveinek első, 1905 októberi sorozata a földszint tervén mindkét utcai oldalon és az udvarban is bolthelyiségeket mutat. A ház piaci pozícionálását jelzi, hogy a portásfülkét “páholy”-ként tünteti fel, illetve hogy telefonfülke is volt a ház előterében. Az első emeleten mindkét utcára néző épületrészben egy öt- és egy négyszobás, 4 méteres belmagasságú lakást helyezett el. Az utcára merőleges épületrészekbe kerültek a kisebb, két szobás lakások de a fürdő ezekből sem hiányzott. A mai ház ismeretében a legérdekesebb mégis a homlokzat rajza, amely a földszinten üzleteket ábrázol, a kapu felett férfi maszk, felette sasmadár. A sokkal inkább eklektikus stílusú homlokzatot az épület középtengelyében egy ívesen formált, nagy kupolával zárta le.

Forrás és további részletek: kep-ter.blogspot.hu

Címkék